Några tankar om intelligens och kreativitet

by

Jag twittrade några tankeskott jag fick under dagens morgonpromenad. Det handlar om hur människans kreativitet, självmedvetenhet, intelligens och kommunikationsförmåga kan kopieras och förbättras.

Människan samlar in information för att bli bättre på att samla in energi och på att bygga maskiner som drar nytta av naturlagarna som kartlagts under informationsinsamlingen. Maskinerna gör människan ännu bättre på både informations- och energiinsamling och följaktligen också på att bygga maskiner för sagda insamling, uppfyller våra materiella behov samt tillfredsställer vår nyfikenhet. Processen är iterativ och självförstärkande och ligger till grund för Moores och Kurzweils lagar om teknologisk utveckling.

Människan gör sitt bästa för att samla in och bearbeta så mycket information om naturen som möjligt och försöker hitta mönster och samband vi kan utnyttja. Vi blir allt fler som söker och vi delar sökresultaten allt bättre. Vår starka mönsterigenkänningsförmåga samt benägenhet att dra slutsatser eller göra stipulat på otillräcklig information underlättar i processen. Människans största begränsning i processen är hjärnans fixa storlek och kommunikationshastigheten och -precisionen vid informationsdelning med andra. Det gör det omöjligt för en enskild individ att ha tillgång till all information/kunskap i världen. Vi är dessutom bara aktiva en tredjedel av tiden.

Maskiner har legat långt efter hjärnans kapacitet, men idag finns till slut superdatorer med samma beräkningskapacitet som en människohjärna och om 20 år kan alla ha råd med lika mycket datorkraft.

Datorer som saknar stark mönsterigenkänning och förmåga att dra slutsatser på ofullständiga data kan ta igen detta genom att ha all information tillgänglig samtidigt och dygnet runt köra data mining på alla mönster och testa dessas validitet mot naturen. Med tiden blir denna process så heltäckande och så snabb att människans intuition inte räcker till för att hitta naturlagar lika snabbt och exakt. Reverse engineering av hjärnan kan dessutom ge ledtrådar till hjärnans mönsterigenkänning, självmedvetenhet och kreativitet och göra att maskinerna snabbare än annars går om oss i förmågan till teknologiska landvinningar.

Förmågan att kommunicera naturligt då? Google translate har redan visat att det bara verkar handla om att hitta mönster mellan två olika texter. En dator med möjlighet att analysera all text-, bild- och ljudkommunikation i världen och tillfälle att optimera turingtest och psykologiska reaktioner i interaktion med människor i sociala medier kan snabbt lära sig prata både naturligt, smart, slang, dialekt eller vad den vill. Människans benägenhet att slarva, dra snabba slutsatser och på annat sätt färga kommunikationen går också att data mina fram.

Självmedvetenhet då? Ja, vad är det till att börja med? Det är en representation av oss själva gjord på samma sätt som hjärnan gör en representation av omvärlden. I sitt beslutsunderlag tar den input från väder och vind, från andra varelser och deras sannolika göranden och havanden, inklusive varelsen oss själva. Det kan maskiner också göra, dvs bygga en ofullständig modell av sig själva och gissa sitt eget beteende utifrån den. De kan dessutom veta mycket mer om sig själva än vi kan om oss, men vad det betyder för frågan om självmedvetande har jag ingen tanke om just nu.

Här är tweetsen (i omvänd ordning förstås). Fick jag med allt ovanstående på 4×140 tecken?:

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: