Varför det är PZ Myers som inte förstår någonting om biologi

by

PZ Myers med bloggen Pharyngula är aggressivt skeptisk till hypotesen om Singulariteten och inte minst Kurzweils argument för utvecklingen i den riktningen. Myers och hans anhängare hävdar att hjärnan är så komplex att vi aldrig kan förstå den och exemplifierar med att aminosyror och celler/neuroner är ”något helt annat” än vad osm kan simuleras av en dator (hur komplex den än blir till sin hårdvaru- och mjukvarukonstruktion). Myers har t.ex. sagt att Kurzweil inte förstår någonting om biologi.

Frågan är hur Myers mfl tror att människohjärnan blivit till och hur den kan ha blivit så ultimat och oförståelig trots att den bildats av en slump (väldigt många slumpar) medan vi människor arbetar systematiskt i allt större och mer sammankopplade grupper och med allt bättre verktyg. Sannolikt borde vi åtminstone på 5 miljoner år med systematiskt arbete i robust kontrollerad miljö slå slumpen som jobbat med långsam och sårbar organisk materia. Frågan är bara hur lång tid det tar.

Från fotgängare till rymdfarare tog det ca 150 år (cykeln uppfanns omkring 1815). Från idén om en glödtråd (ca 1800) till en extremt dyr platinavariant i vacuum (1840) till Göbels (1855 ca) och Edisons glödlampor (1879) tog det 80 år. Därefter dröjde det 70 år till transistorn såg dagens ljus 1947, men från transistorn tog det bara 20 år extra till Arpanet (föregångaren till internet; 1978) och ytterligare 15 år senare kom World Wide Web och 15 år efter WWW  presenterades iPhone (2007) som för första gången på ett snabbt, bekvämt, intuitivt sätt gav gemene man tillgång till all världens kunskap i sin ficka.

Hur lång tid tar det rimligen innan vi kan kartlägga hjärnan på cellnivå, kopplingsnivå, signalnivå eller t.o.m. molekylärnivå?

Om naturen kan bygga en hjärna så går det att bygga en hjärna och det är bara en fråga om tid innan vi behärskar tekniken.

Om hjärnan kunde uppstå genom en slump borde designen kunna förbättras avsevärt, på samma sätt som cykeln, tåget, lastfartyget, containern och rymdraketen förbättrade våra transportmöjligheter i olika grad. Man behöver inte köpa att det går att kopiera hjärnan eller utveckla stark AI på 40 år från nu… eller ens på 400 år, men vad behärskar vi om 1 miljon år? Det är mycket osannolikt att det som nu ser ut att rimligen klaras av på ett hundratal år plötsligt skulle ta mer än 200 år, med tanke på att det som såg ut att ta tusentals år snarare visade sig gå på 100 år. Man kan hävda att utvecklingen slutar accelerera, men redan nu kan vi se att vi kan manipulera materia på subatomär nivå, medan biologiska varelser förefaller ha celler (med miljarder av atomer) och neuronsignaler som ungefärliga minsta byggstenar.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: