”Genombrott” för kartläggning av hjärnans funktion

by

IBM presenterade idag på SC 09 (the supercomputing conference) två milstolpar inom storskalig hjärnsimulering respektive algoritmer för behandling av neurologiska data, vilka IBM dessutom har kombinerat i en hjärnsimulering som överstiger storleksordningen i en katthjärna: 1 miljard ”spiking neurons” och 10 000 miljarder individuella synapser.

Det här är bara ett exempel på storföretag som från ett börsperspektiv idag sysslar med så alldagliga saker som affärssystemimplementering, spaghettiprogrammering för att integrera ickekompatibla mjuk- och hårdvaruplattformar samt stordatortillverkning. Samtidigt kan projekt som det IBM har presenterat idag utgöra embryot till framtida AI baserad på hjärnans arkitektur. Denna kan användas för att utveckla allt bättre AI-applikationer och AI-plattformar osv, tills den överstiger den mänskliga innovationsförmågan och i accelererande takt förbättrar sin egen design och uppnår stark AI, klarar alla former av Turing-test och – om problemen där inte redan är lösta – lägger de sista pusselbitarna för att förverkliga visionerna inom nanotech.

Jag säger inte att det är nära, bara att processen är igång. Om 10 år är hjärnsimuleringen sannolikt minst 1000 gånger så kraftfull (antagligen mer eftersom algoritmerna förbättras, hårdvaran förbättras och arkitekturen förbättras  och redan enbart hårdvaran antagligen utvecklas fortare än så). Om 20 år torde just den här utvecklingslinjen vara minst 1 miljon gånger så kraftfull och i god tid innan 2050 minst 1 biljon gånger så kraftfull och då är det svårt att tänka sig att denna produkt inte skulle vara tänkande, kännande, intelligent och ha passerat gränsen för mänsklig intelligens och uppfinningsrikedom med hästlängder.

Just nu känns IBM som en bra kandidat till den långa rena SINGULARITETS-portföljen samtidigt som den platsar hyggligt i en lite kortare MELLANPERIODS-portfölj (som mer bygger på en allmänt ökad produktivitet och tillväxt där t.ex. IT-tjänster blir alltmer efterfrågade och IBM trots allt ligger hyggligt positionerat från start). En tredje portfölj som den här bloggen skulle kunna administrera, där dock IBM inte kommer på fråga, skulle vara ren entreprenörsverksamhet som t.ex. att starta en föreläsningsverksamhet eller utbildning kring singulariteten och dess effekter.

Det är vår förhoppning att bloggens läsare ska engagera sig i sökandet efter kandidater till portföljerna och i kritik av portföljerna för att med tiden sålla fram den smartaste och bästa singularitetsportföljen på olika sikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: