Hur påverkas befintliga branscher i mellanperioden

by

Peter Thiel talade på Singularity Summit 2009 om att inför singulariteten kan man vänta sig allt fler och större booms and busts då massan söker sig till investeringar som kan bli den stora vinnaren i ”framtiden”. Precis så har det varit också: Vi hade Japan på 80-talet (5:e gen AI, robotik), modellhandel (börsen, 90-talet, LTCM), IT/internet 1995-00, Kina/BRIC 2005-. Bubblorna baseras inte nödvändigtvis explicit på just den teknologiska singularitet vi pratar om här, men på en aning (farhåga?) om att vinnarpoolen [oavsett område] kommer koncentreras i framtiden.

Vilka blir de kommande bubblorna? Biotech (igen), Mjukvara (AI-nära inom affärssystem, halvledardesign, utbildning, försäljning), Transport, Tillverkningsstöd (robotar, automation), Råvaror (snabbare tillverkning, befolkningsmängden når tröskel, Kinas och Indiens urbanisering, Finans?

Kanske ett litet uppslag till en startportfölj, specifika bolag. Svårigheten är att välja mellan de största drakarna som säkert kommer vara med i utvecklingen och de mindre som kanske lyckas med en innovation som inte kan plagieras. Detta är emellertid inte (ännu) rekommendationer på en faktisk aktieportfölj, men kanske kan utgöra en startpunkt för en diskussion om vad som bör ingå i mellanperioden

TEKNOLOGI, mjukvara, AI

Mentor Graphics

Microsoft

Google

Autonomy

LÄKEMEDEL

Pfizer (snarare något mindre genteknikföretag, men Pfizer kan

AUTOMATION/Robotics

ABB (snarare något japanskt bolag, stort eller litet?)

TRANSPORT

Buffett gillar järnvägar (åtminstone en)

FedEx

UPS

TPG

FINANS (kan ökad innovationstakt och tillväxt driva efterfrågan på finansiering?)

Goldman Sachs

Nordea

 

Uppslag:

Lista S&Ps branschindex och spekulera kring deras utvecklingslinje från nu till 2050. När och i vilken ordning har de sin storhetstid, sin paus, sin krasch eller händer inget särskilt de kommande 40 åren?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: