Uppvaknande teknologier

by

Teknologisk utveckling är evolutionär och exponentiell till sin natur snarare än linjär. Denna insikt, som sakta börjar sprida sig, borde innebära att vi blivit bättre på att prognostisera framtiden än förr. Ty någonting borde vi väl ha lärt oss av utvecklingen fram tills nu? Som till exempel att försöka tänka bortom linjära modeller. Tyvärr lär vi väl samtidigt inse att det rasande utvecklingstempot gör förutsägelserna än svårare. Eftersom entreprenörskraften därtill gör framtiden oöverblickbar, tvingas vi hemfalla åt kvalificerade gissningar. Men ändå, visst kan vi veta något om framtiden. Vi vet till exempel att datorer kommer att bli snabbare och smartare, men inte vad sådan snabbhet och intelligens resulterar i. Därför tänkte jag i det här inlägget presentera ett antal uppvaknande teknologier, som vi utan tvekan kommer att få se mer av – även om vi inte vet exakt på vilket sätt. Låt diskussionen sätta igång!

Robotik – Är robotar mer än bara en symbol för framtiden såsom vi estetiskt vill att den ska se ut? Givetvis kan man tänka sig massor av uppgifter för robotar att utföra, och redan idag utför de mycket arbete. De sektorer av ekonomin som blir unika för människan kommer att uppleva våldsamma lönelyft, och enklare yrken raderas ut. Enorma prisfall kommer att förekomma. Vilka robotföretag kommer att bli de dominerande i framtiden?

Haptik – Denna teknologi möjliggör virtuell kommunikation med känseln, genom att använda vibrationer, tryck och motstånd. Exempelvis kan en handske med haptisk teknologi förmedla upplevelsen av att ”ta på” ett föremål på en skärm, eller sända känselintryck över internet. Hur kommer sådan teknologi att kunna utnyttjas?

DNA-analys – Flera företag erbjuder billigare och billigare DNA-analyser. Antagligen kommer det att vara mer regel än undantag att låta ta fram hela sin gensekvens för medicinska ändamål. Vilka företag kommer att gå segrande ur striden?

Artificiell intelligens – Det fascinerande med AI är att, då en tidigare satt gräns för vad som skall räknas som AI uppnåtts, så flyttas gränsen framåt. Tidigare sade man att en dator som kunde slå världsmästaren i schack skulle räknas som intelligent. Då detta skedde omprövades kravet. Vilka tillämpningar kommer att bli kommersiellt användbara inom tio år?

Nanoteknologi – Möjligheten att förändra och programmera om den fysiska världen på samma sätt som den virtuella. Blir alla de andra teknologierna överflödiga då? Och innebär det slutet på intellektuell äganderätt? Återgår vi till en råvarubaserad ekonomi?

Rymdfart – Det händer redan nu, och här finns ingen ände på möjligheterna. Drivmedel, farkoster och nya material är bara några delar i affärsplanen för att få ut människor i rymden. Virgin Galactics gör det idag, vilka gör det imorgon, och hur gör de det?

Energi – Allting kräver energi, så hur får vi fram den? Sol och vind? Fusion? Solsegel och mikrovågskanon i rymden? Carbon capture?

Livsförlängning – Här har vi ett område med flera bryggor. Idag handlar det mest om kost, vanor och tillskott av olika slag, i den nära framtiden om mer radikala ingrepp, om organodling och målsökande medicinering. Vi har teknologier som kryonik, vi väntar på nanorobotar som städar upp våra kroppar, och ännu längre fram mer spekulativa saker som uploading. Var ska man lägga sina pengar idag för att få utdelning imorgon?

Självklart finns massor av andra uppvaknande teknologier, och ni är välkomna att diskutera. Vilka företag tror ni är med och slåss om den här framtiden? Finns några givna kort bland de redan etablerade drakarna, eller kommer vi att få se små entreprenörsskapelser poppa upp med de nya lösningarna?

Jonas Sigedal

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: